Lifestyle

Selfness – healthy lifestyle

Tudjuk, hogy a hosszú életűség és az életben maradás esélyeinek tényezői között az örökletességnek, a környezetnek és az életstílusunknak meghatározó súlya és szerepe van. A szeretetteljes közösség, a harmonikus családi, baráti kapcsolódások, a célszerű életmód, az érdekelten végzett személyes munka, mind-mind megannyi segítője ennek a típusú megöregedésnek.

A különféle fitness irányzatok a testi egészségre helyezik a hangsúlyt és a jelenlegi testközpontú tudatszintet erősítik, addig a wellness irányzatok igazi feltöltődést biztosítanak a lelkünknek. Viszont az embernek van teste, gondolkodik és érzelmei segítségével reagál a külső és belső környezet változásaira. Ezt a hármasságot ragadja meg a Selfness filozófia, miszerint ha pusztán egy napunkat úgy töltenénk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű személyre szabott testedzést végzünk, továbbá engedjük, hogy a szellemünk egy számunkra kedves tevékenységgel ( olvasás, zenehallgatás, festés) feltöltődjön és még arra is odafigyelnénk, hogy a különféle tevékenységekben milyen szokásos érzelmek hatnak ránk és ezeket tudatosan megváltoztatnánk, úgy hogy a régi lefelé húzó érzelmek helyett, a boldog érzésekre koncentrálnánk, akkor elmondhatnánk, hogy ezen a napon biztosan feltöltődtünk testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. Ráadásul a lelki és szellemi töltődés olyan pozitív sejtszintű változásokat idéz elő a szervezetben az epigenetika legújabb kutatásai és tudományos bizonyítékai szerint, melyek a szomatikus, vagyis testi sejtek teljes megújulásához, kvázi fiatalodásához vezetnek.

Ez a holisztikus felfogás, és ennek napi szintű gyakorlatba való ültetése, egyfajta életmóddá formálása egyén szinten el tudja vezetni az emberiséget az élet elixírjének, az örök ifjúság esszenciájának misztikumához, melyet működtetve ráeszmélhetünk, hogy nincs is nagy titok abban, amire az emberiség évezredek óta áhítozik, mindig is elérhető volt számunkra, a mesét mi magunk szőttük köré és zártuk el önmagunkat az emberben lévő alapvető gyógyítói, sejtregeneráló képesség elől. A ma élő ember tudata, értelmi szintje, kényelmi helyzete megengedi, hogy ismét Önmaga felé forduljon és ráébredjen az igazságra, hogy a legnagyobb utazás még csak most kezdődik és Weöres Sándor szavaival élve „az egyetlen tanulás a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése”. Erre mindannyian képesek vagyunk. Természetesen nagyon kellenek azon szakemberek, akik a holisztikus szemléletet hirdető selfness irányzatokat összefogják, egységgé szervezik és bármilyen szintű kérdéskörben a megfelelő szakemberhez irányítanak.

Ehhez természetesen az egyén részéről kell egy nagyfokú felelősségvállalás és hajlandóság, hogy tegyen önmagáért. Nagyon fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az önmagunkon végzett tudatos és elkötelezett munka nem pusztán minket szolgál, hisz ezáltal átadhatunk egy új tudást, ha úgy tetszik „know how-t „ a következő nemzedékek generációinak az egészségtudatos és boldog nem pusztán öregkor, hanem whole life működtetett struktúra kapcsán.

A kulcs mindannyiunk kezében ott van, kezdjünk el élni a lehetőségeinkkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 4 =